De nye pose afgifter 2020 – Hold dig opdateret her

Nye afgift på poser af plast og papir i 2020 – Bliv opdateret her

Den nuværende regering har valgt at tredoble afgiftssatsen på plast- og papirsposer. Du kan læse mere om hvordan udregnes afgiften, samt hvilke typer poser er uden afgift og hvilke poser er der afgift på?

Idéen med emballageafgiften på plast og papirsposer fra et miljømæssigt perspektiv er, at reducere mængden af affald og motivere de danske borgere til at bruge mindre emballage og i særdeleshed mindske brugen af engangsemballage.

Afgiften på poser af papir og plast er vægtbaseret og har hidtil bestået af en plastafgift på 22 kr. pr. kg, mens afgiften på papirsposer var 10 kr. pr. kg.

Fra 1. januar 2020 er disse afgiftssatser blevet tredoblet. Regeringen har dog ikke valgt at foretrække de mere miljøvenlige typer af plast og papir. Alle materialer bliver påvirket lige hårdt af den nye emballageafgift.

Det vil sige, at plastposer af bioplast eller genbrugsplast, som anses for at være bedre for miljøet, er pålagt den nøjagtig samme plastafgift som almindelig plast. FSC-certificeret papir, altså papir fra bæredygtigt skovbrug, vil også være afgiftsbelagt på samme vilkår som almindeligt papir.

Den nye lov som træder i kraft fra 1. januar 2020 er dette de gældende poseafgifter:

  • Plastposer: Kr. 66,00 pr. kilo
  • Papirsposer: Kr. 30,00 pr. kilo

 

Afgiften omfatter plast- og papirsposer med hank som har et rumindhold på mindst 5 liter.

Hvilke poser er afgiftspligtige?

Poser under 5 liter og poser uden hank er derfor ikke pålagt afgift. Poser der minder om net og tasker af meget kraftig plast eller lignende syntetisk materiale er ligeledes heller ikke omfattet af afgiften. Det kan fx være laminerede bags lavet i PP Woven eller PP Non Woven.

Du kan læse mere på SKATs egen hjemmeside om, hvordan det beregnes om en pose har et rumindhold på +5 liter, der gør, at posen er afgiftspligtig. Rumindholdet skal være mindst 5 liter op til hank.

Se SKAT’s beregning eksempler ved at klikke her.

 

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.